Civiele Bescherming gaat mobiel

De Civiele Bescherming neemt 20 tablets met Blue Light Mobile-simkaart in gebruik om de databank van het BIG (brandweerinformatiecentrum voor gevaarlijke stoffen) te kunnen raadplegen op het terrein.

18 tablets zullen worden ingezet voor de dagelijkse werking en 2 zijn voorbehouden voor de RPAS teams (drones). Ook het cartografische portaal GeoPortal kan op die manier ingezet worden tijdens operaties. De verbinding loopt via Blue Light Mobile, de mobiele dataservice van ASTRID. ‘BIG zal vooral van pas komen bij branden en andere incidenten waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn, zoals ongevallen met tankwagens en dergelijke,’ licht Peter Pollet, attaché bij de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid toe. ‘Tot nu moesten de teams op het terrein contact opnemen met de meldkamer om een stof na te trekken in BIG, maar bij zo’n mondelinge informatieoverdracht kan er altijd informatie
verloren gaan. GeoPortal zal dan weer onder meer van pas komen wanneer we bijstand verlenen bij de zoektocht naar vermiste personen en het uitkammen van grote terreinen.’ De zes operationele eenheden van de Civiele Bescherming krijgen elk twee gewone tablets en één extra stevig ‘ruggedized’ model ter beschikking. Daarnaast worden ook twee tablets in gebruik genomen door de RPAS­-teams van de Civiele Bescherming om de beelden van hun drones te kunnen bekijken.